Hayvanlara yönelik işkence ve tecavüzün TCK kapsamına alınması ve hayvanları korumada yetersiz kalan 5199 sayılı kanunda hayvanlar lehine iyileştirmeler yapılması çok uzun süredir hayvan hakkı savunucularının gündemindeydi.
Son 1-2 senede ünlülerin ve hayvan hakkı derneklerinin de çabasıyla konu hiç olmadığı kadar güçlü bir biçimde gündemde yer edinmiş ve hayvansever kamuoyunu beklenti içine sokmuştu.
Ancak bugün geldiğimiz aşamada ve açıklandığı halde yeni yasa tasarısının tam bir fiyasko olduğunu söylemek zorundayız. Tasarının tam metnini görmeden kesin hükümler vermek istemesek de endişelerimiz her çıkan haberle artıyor.
Öncelikle hayvana işkence ve tecavüzün 1-2 senelik hapis cezasıyla geçiştirilmesini komik buluyoruz. Ama yasalarımızda insana işkence ve tecavüzün bile yeterince önemsenmediğini düşündüğümüzde "hiç yoktan iyidir" diyerek kendimizi avutuyoruz şimdilik.
Esas mesele yasanın "tehlikeli tür" olarak tanımladığı hayvanlarda başlıyor. Pitbull, dogo gibi cins hayvanlara sahip kişilerin hayvanlarını yasa yürürlüğe girdikten sonra 3 ay içinde barınaklara terk etmesi şart koşuluyor! Yasa yapıcıların hayvanlar konusunda ne derece cahil olduklarını sadece bu maddeden bile anlayabiliyoruz aslında.
Bu işin hayvanların cinsiyle değil yetiştirilmesiyle, yani "sahipleriyle" alakalı bir durum olduğunu anlayamamış kıt kafalar var karşımızda. Peki olan kime oluyor bu maddeyle? Hayatlarının sonuna kadar parmaklıklar arasında yaşamaya mahkum edilmiş masum hayvanlara ve onları terk etmek zorunda bırakılacak talihsiz hayvan sahiplerine!
Pet shoplarda hayvan satışına sınırlama ve katı kurallar getirilmesi isteğimiz de hiçbir şekilde karşılanmamış durumda. Sadece insanlara zararı olabilecek türlerin satılması yasaklanmış. Sanki Türkiye'deki pet shoplarda köpek balığı satışı yapılıyor gibi!
Bizim isteğimiz üretim çiftliklerinin ve pet shopların tamamen yasaklanmasıdır. Bu olmuyorsa bile pet shoplarda en azından kedi köpek satışının yasaklanması ve hayvanların tutulduğu fiziki ortamlara dair net standartlar konmasıdır.
Açıklandığı kadarıyla bile yeterince korkunç olan bu yasanın tam metninde kim bilir neler karşımıza çıkacak, endişeyle bekliyoruz. Hayvanseverlerin gözlerini boyama ve seslerini kısma yasası olmuş bu resmen. Yani bakın işkence ve tecavüze sembolik de olsa hapis cezası verdik, artık bununla yetinin ve çenenizi kapayın yasası.
Bu yasaya bu haliyle destek veren bir hayvan hakları örgütünün de iyi niyetinden şüphe ederiz.
Yasayla ilgili haber metni: http://www.hurriyet.com.tr/gundem/20585153.asp
21 Mayıs 2012 Pazartesi
14 Mayıs 2012 Pazartesi
Sağlıklı Yaşam için Bitkisel Proteinleri Tercih Edin
Proteinler vücudumuzun gereksinimi olan kaloriyi sağlayan üç temel besin maddesinden (protein, karbonhidratlar, yağlar) biridir. Yanlış bir inanış olarak çoğu kişi yeterli protein almak için hayvansal ürünlerin gerekli olduğunu düşünür. Oysa proteinin yanı sıra VMF(vitamin, mineral, fitokimyasal) & Lif bakımından hayvansal ürünlere göre çok daha zengin olan bitkiler, en üstün yiyeceklerdir ve bitkilerde insan için gerekli tüm amino asitler (proteinlerin yapı taşları) vardır.
Çok önemli bir özellik de bitkisel proteinlerin kolekstrolü azaltmasıdır. Oysa hayvansal proteinler kolesterolü arttırmaktadır. Az yağlı süt ürünleri ve beyaz tavuk eti bile kolesterolü arttırmaktadır. Yağsız bir diyete rağmen kolesterolü düşmeyen kişilerin çoğunun, hayvansal ürünleri kestikten sonra kolesterolleri normalleşmektedir. Etin kalorisinin çoğu yağdan kaynaklanır. Yeşil sebzelerde ise çoğunlukla protein vardır. Örneğin, 100 kalorilik ette 5,4 gram protein vardır. Oysa 100 kalorilik brokolide 11,2 gram, kıvırcık salatada 11.6 gram, lahanada 9,5 gram protein vardır. Bol miktarda yeşil sebze ve baklagiller yediğinizde yeterli protein (günde 4070 gram) alırsınız. Tüm bitkisel besinler protein, yağ ve karbonhidrat içerir.
Meyveler ve nişastalı sebzeler (patates, mısır, havuç, kestane) daha çok karbonhidrat, az miktarlarda da protein ve yağ içerir. Yeşil sebzelerin yarısı protein, diğer yarısı yaklaşık eşit oranlarda yağ ve karbonhidrattır. Fasulye ve baklagillerin yarısı karbonhidrat, diğer yarısı yağ ve proteindir. Etler, süt ürünleri ve yağlar, kalorisi bol besinler olduğundan doyuncaya kadar değil, az miktarlarda, açlığı yatıştıracak ölçülerde bile yenseler fazla kalori alımına neden olurlar. Oysa VMF & Liflerden zengin bitkisel besinler, fazla kalori almadan doymamızı sağlar.
Aslında çok az yağ içeren bir diyet uygulandığında; karbonhidratı yağa dönüştürmek için çok kalori harcandığından, vücutta yağ depolanması olmaz. Çünkü glikozun vücutta yağa dönüşmesi için karbonhidrattan alınan kalorilerin yüzde 23'ü harcanır. Oysa yiyecekteki 100 kalorilik yağ, sadece üç kalori harcanarak kolayca vücut yağına dönüşür. Hücrelerin protein depolama sınırı vardır. Bu sınır aşıldığında amino asitler, yağa ya da glikojene dönüştürülerek depolanır. Diyette hiç protein bulunmadığında vücut proteinlerinin bir bölümü amino asitlerine yıkılır. Bu yıkımı önlemek için günde en az 2030 gram protein alınması gerekir.
Çin'de yapılan kapsamlı bir araştırma hayvansal yiyeceklerin tüketimi arttıkça kanser oluşumunun da arttığını, sadece hayvansal yağın değil, hayvansal proteinin de bu oluşumda etkin rol oynandığını ortaya koymuştur.
KALP HASTALARI DİKKAT
Çin'deki araştırma vejetaryen toplumlarda kalp enfaktüsünün hiç olmadığını; yiyeceklerinin çoğunluğu doğal bitkisel, yüzde 10'undan azı hayvansal besinler olan toplumlarda ise nadiren görüldüğünü kanıtlamıştır. Kendinde ya da aile büyüklerinde kalp hastalığı olanlar, en iyisi tüm hayvansal ürünlerden kaçınmalıdır. Çin araştırması et ve süt ürünlerinden kaçınanlarda kanser, kalp damar hastalığı, diyabet ve obezite oranlarının düşük olduğunu ortaya koymuştur. Fazla hayvansal protein tüketimi osteoporoz riskini de arttırmaktadır.
Osteoporozun az kalsiyum alımı ile değil; idrarla aşırı kalsiyum kaybına yol açan bir çok beslenme faktörüyle ilişkili olduğu saptanmıştır. Hayvansal proteinler, tuz, kahve, rafine şeker, sigara, alkol, A vitamini tamamlayıcıları, bazı ilaçlar (antibiyotik, tiroid hormonu, steroidler, alüminyum içeren mide ilaçları) idrarda kalsiyum kaybına neden olurlar. Bitkisel proteinler asit üretmedikleri için kalsiyum kaybına yol açmamaktadır. Oysa hayvansal ürünlerde bulunan sülfür, bazı amino asitler kanda ve idrarda fazlaca asit oluşumuna neden olur. Böylece asidi nötralize etmek için kemiklerden kalsiyum çekilir ve idrarda fazlaca kalsiyum atılır. Araştırmacılar yeterli kalsiyumu sebzelerden alabileceğimizi kanıtlamaktadır.
Yeşil sebzeler, baklagiller, susam, portakalda bol kalsiyum vardır. Osteoporoz çok süt tüketen ve hayvansal ürünlerden yüksek miktarlarda kalsiyum alan ülkelerde daha yaygın görülmekte, günlük kalsiyum alımı çok daha düşük (250900 mg) olan Çin'de ise görülmemektedir. Meyve ve sebzeler hayvansal proteinlerin oluşturduğu asit yükünü ve kalsiyum kaybını azaltır. Kalsiyum tamamlayıcıları almak, kalsiyum kaybını dengeleyebilir. Ancak kalsiyum kaybına neden olan etmenleri de ortadan kaldırmak gerekir. Eskimolar; yedikleri yumuşak balık kılçıklarından yaklaşık günde 2000 mg kalsiyum aldıkları halde, çok fazla hayvansal protein tükettiklerinden dünyadaki en yüksek kalça kırığı oranına sahiptir.
Kaynak: Sabah Gazetesi
1 Mayıs 2012 Salı
Hayvan İstismarı Yapan Şirketler ve Markaları
Ülkemizde en yaygın olarak kullanılan temizlik ve kişisel bakım ürünleri 4-5 yabancı şirketin tekelindedir.
Bu şirketleri tüketicilerin çoğu bilmez. Onlar markaları tanırlar. Bu şirketler:
Procter and Gamble (P&G)
Unilever
Henkel
Reckitt Benckiser
Nestle
Loreal
Colgate
Colgate
Bu şirketlerin ortak özelliği ürettikleri hemen her ürünü hayvanlar üzerinde test etmeleridir. Hatta içlerinde hayvan testi yapmayan markaları bile barındırırlar. Örneğin: The Body Shop. Loreal grubuna aittir. Body Shop ürünleri hayvanlar üzerinde test edilmese bile, bu markaya ödenen her kuruş hayvan istismarcısı Loreal'e akar.
Listeyi görünce şoka uğrayabilirsiniz. İyi de biz ne tüketeceğiz diyebilirsiniz. Haklısınız. Bu markalar hayatımızın içine o kadar girmiş durumda ki....
Peki ne yapabilirsiniz?
Listeyi görünce şoka uğrayabilirsiniz. İyi de biz ne tüketeceğiz diyebilirsiniz. Haklısınız. Bu markalar hayatımızın içine o kadar girmiş durumda ki....
Peki ne yapabilirsiniz?
- Alışveriş yaparken bu markaların alternatifleri varsa onları tercih edebilirsiniz.
- Tüketiminizi azaltabilirsiniz.
- Vegan ve organik ürünleri tercih edebilirsiniz.
- Doğal ve ev yapımı alternatifleri tercih edebilirsiniz. (Deterjan yerine sirke, nano yıkayıcı ya da doğal sabun tozu gibi)
- Bu şirketlere telefon ve mail yoluyla ulaşıp, hayvan istismarına son vermelerini söyleyebilirsiniz.
- En önemlisi bu makaleyi eşiniz ve dostunuzla paylaşıp, onları da bilgilendirebilirsiniz.
- Markaların hepsini ezberlemenize gerek yok. Çatı şirketleri bilmeniz yeterli. Çatı şirketi de ürün etiketindeki açıklamalarda görürsünüz. Ürünleri almadan bunu kontrol etmeniz gerekmekte.
- Alternatif tüketim yolları için http://www.bugday.org/portal/haber_detay.php?hid=115 adresini ziyaret edebilirsiniz.
Daha geniş bilgi ve marka listesi için http://vidacompassion.org/main/list/company.html adresinden de
faydalanabilirsiniz.
faydalanabilirsiniz.
Ülkemizdeki P&G markaları
Ülkemizdeki UNILEVER markaları
Ülkemizdeki HENKEL markaları
Ülkemizdeki NESTLE markaları
Çikolata ve Şekerleme
Evcil Hayvan Mamaları
Ülkemizdeki L'OREAL markaları
Ülkemizdeki RECKITT BENCKISER markaları
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)