Subscribe:

27 Mayıs 2014 Salı

Hayvanlar Severler ve Dostluk Kurarlar



Mr. G adlı bir keçinin 10 yıldır beraber yaşadığı Jellybean adlı eşekten ayrıldıktan sonra hayata küsmesi, yemeyi reddetmesi ve hareket etmemesi internette ses getirdi. Üzgün keçi onca çabaya rağmen bulunduğu yerden hareket etmemeye ve yemek yememeye devam etti. Bunun üzerine farklı bir barınağa gönderilen Jellybean adlı eşek, 14 saat süren bir yolculuğun ardından keçinin yanına getirildi. Mr. G'nin, Jellybean'i gördüğü anda verdiği tepki herkesi duygulandırdı.

Hayvanlar da kendi doğalarının ölçüsünce dostluk kurarlar, severler, hissederler ve acı çekebilirler. Buradan yola çıkarak bir veganizm tanımlaması yapmak da mümkün. 

Veganizm: Hayvanların da bizler gibi acıyı, sevinci, korkuyu hissedebilen, bizler gibi nefes alan, yuva kuran, kendi varlıklarının bilincinde olan canlılar olduğunu; var olabilmek, beslenebilmek için başka canlıların bedenlerine ihtiyacımızın olmadığı bir yaşam biçiminin de mümkün olduğunu savunan etik anlayış. 


24 Mayıs 2014 Cumartesi

Türkiye Sera Gazı Artışında Rekora Koşuyor!



Sera gazı yıllık artış oranları açıklandı ve her yıl olduğu gibi Türkiye bu yıl da birinciliği kimseye kaptırmayarak yeni bir rekora daha imza attı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı 2012 sera gazı emisyon envanteri verileri Türkiye’nin emisyon miktarının büyük bir hızla artmaya devam ettiğini ortaya koyarken, Avrupa Birliği ülkeleri dersine çalışmış gözüküyor. Sera gazı emisyonlarının azaltılması kapsamında Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi ve Kyoto Protokolü gibi mekanizmalar oluşturulmuş ve ülkelerden bu konu ile ilgili çalışmalar yapması ve hassasiyet göstermesi talep edilmiştir.

2012 yılında Türkiye’de toplam sera gazı emisyonu arazi kullanım, arazi kullanım değişikliği ve ormancılık hariç olmak üzere 439,9 milyon ton CO2 eşdeğeri olup, toplam emisyonun %70,2’si enerji sektöründen, %14,3’ü endüstriyel proseslerden, %8,2’si atıklardan, %7,3’ü ise tarımsal faaliyetlerden kaynaklanmaktadır. AB üye ülkeleri, 1990’daki sera gazı emisyonu miktarını yıldan yıla azaltma yönünde hareket ederlerken, Türkiye 1990’dan bugüne sera gazı emisyonu miktarını iki katının da üstüne çıkardı! Böylelikle tüm dünya küresel ısınma ve iklim değişikliğiyle mücadele ederken, Türkiye bunu pek sorun etmemiş gözüküyor.

Sahi nedir bu sera gazı etkisi? Küresel iklim değişikliği ile ilgili aşağıdaki animasyon kafanızdaki soru işaretlerini giderecektir diye umuyoruz. 



Yararlanılan kaynaklar:
http://tvd.org.tr/vegnature-nisan-2014/
http://econews.com.au/