Subscribe:

15 Mart 2012 Perşembe

Bir Bakımevi Nasıl Olmalı?


Özellikle son zamanlarda,Manyas'dan Bingöl'e kadar, Maraş'tan Anamur'a kadar pek çok il ve ilçeden, gerek gönüllülerden ve gerekse belediye veteriner hekimleri ve başkanlarindan "Kısırlaştırma ve Bakım Merkezi" kurmak istedikleri, bununla ilgili plan, resim, vb bilgi isteği gelmekte. Zehirlemelere ( itlaflara )karşı olan tepkiler arttıkça, belediyeler de bir şekilde yasal cözümler üretmeye çalışıyorlar ve bizlere görüş soruyorlar. Sadece kısırlaştırma merkezi oluşturmanın yetmeyecegini, mutlaka "magdur ve bakıma muhtaç olanlar" için de ömur boyu kalacakları yerlerin yapılmasının da yasa geregi olduğunu ve bunun önemli bir ihtiyaç olduğunu anlatmaya çalışıyoruz.

Tabii bunun bir de riski var. Anadolu açlıktan ölume mahkum edilen hayvanların bulunduğu bakımevleri ile doluyken, bu kurulan yerlerin ne derece insani koşullarda olacağı da bir soru işareti. En azından iyi niyetli belediye yaklaşımının olacağı ve inşallah gönüllülerin de bulunacağı yerler oluşmasını hedefleyerek genel bilgilendirme yapıyoruz.

Bakımevi dendiğinde nedense hep "BETON FAYANS ve DEMIR PARMAKLIK"çağrıştırıyor belediye görevlileri için. Hiç bir bakımevi iyi değildir! Her barınakta gözümüzün görmediği, hissetmediğimiz, anlamadiğımız nice dramlar yaşanıyor, bizimki de dahil olmak üzere. Burada da dar ve küçük alanlarda hem hayvan kavgaları hem de temizlik sorunu yaşanıyor. Geniş alanlarda bu iki sorun da en aza inmiş durumda. Hayvanlar koşup oynayıp enerji harcıyorlar, karınları tok ve suları da olursa, kavga yaralama parçalama çok sık yasanmıyor. Alan geniş olduğu için ve toprak da olduğu için, pislikler düzenli toplanınca koku ve kirlenme de sorun teşkil edecek düzeyde olmuyor.  Ama başka yolu da olmadıgı için, hiç olmazsa mevcutları iyi koşullara getirmeye gayret etmek lazım.

Evlerden sokaklara atılanlar, sokaklarda yaşamaya çalışanlar için sokaklar çok güvensiz. Zehir var, ölüm var, işkence var! Bu gerçekler yanında bakımevleri de F TİPİ kafesler olunca, yaşam hakları sıfıra inmiş oluyor bu hayvanların. Çok masraf gerektirmeyen, belediyelerin rahatça yapabilecekleri, hayvanların bu HAPİSHANE hayatlarını en az zahmetli şekle indirecek bir yapılanma bu.

Bakımevleri'nde ömür boyu kalacak bu muhtaç hayvanlar için doğala yakın koşullardaki gezinti alanları da yapılması gerekir! Etrafta duvar olmadığı için her yerden görülebilir olması nedeniyle kontrol altında tutulması, dışarıdan gözlenir olması da çok önemli. Görevlilerin, işçilerin  üzerinde bir çesit denetim baskısı sağlanmış oluyor, bu nedenle cevresinin açık olması gerektiğini, asla duvar yapılmaması gerektiğini hep vurgulayın.

Adana Büyükşehir Belediyesi DOHAYKO Hayvan Bakımevi'nin, sürekli kalan hayvanlar için olan geniş gezinti alanlı bahçelerinin resimlerini paylaşıyorum. Buralarda esas olarak Bir bakımevin de mutlak olması gerekli Klübe, Gölgelik, beton Teras, Toprak Bahçe uygulaması var! Bu konuda görüşmelere gidildiğinde veya sizlere sorulduğunda bu uygulamaları gösterebilirsiniz. Konu ile ilgili görsel broşür isteyenler ya da bir bakımevinin nasıl olmasına dair DVD sunum isteyenler , bunları ilgili belediye başkanlıklarına gösterip örnek bakımevi yapmak isteyenler HAYTAP'a eposta yazarak , bizden bunu ücretsiz olarak talep edebilirler.


BİR BAKIMEVİNDE OLMASI GEREKEN BELLİ BAŞLI HUSUSLAR :

1.Bakımevi Doğal Koşullarda olmalıdır:
Bakımevi  mümkün olduğunca doğal koşullarda olmalıdır. Toprak, taş, bitki, ağaç ve geniş gezinti alanları  olmazsa olmaz unsurlardır.
Genellikle toprak pis ve zor temizlenir olarak beton ise daha kolay temizlenir olarak bilinir ve kabul edilir. Halbuki toprak daha sağlıklı ve temizdir. Eğer toprak kirlenseydi on binlerce yıldır insan dışkısı, idrarı ve diğer kimyasal atıklarla toprağın bu gün çürümesi gerekirdi. Halbuki toprak kendini yenileme özelliğine sahiptir. Kendi yapısal özelliği içinde kendini yeniler.
Toprak zemin özellikle yaz ayları  için çok  sağlıklıdır. Hayvanlar eşeleyip içinde serinlerler. Kışın yağmurda çamur olma durumunda ise, çamurun zararlı olmadığını düşünüyoruz. Bizim barınakta hayvanları kapalı alanları, sundurmaları ve kulübeleri sağlanmıştır. Yağmur yağdığında isteyen hayvan kulübesine girer, isteyen gölgelik altında kalır, isteyen yağmur altında gezer. Alternatif korunaklar olduktan sonra yağmur altında kendi iradeleri ile dolaşıp çamura girmeleri kendi seçimleri. Tabii bu arada çamur derken bu batak şeklinde bir çamur değil. Islanmış toprağın bulaşması şeklinde.                  
Betonun ise yazın çok sıcak olması ve kışın da çok soğuk olması nedeniyle tercih edilmemesi gerekir mümkün olduğunca. Veya yarısı beton ise gezinti alanlarının diğer yarısı toprak olması. Toprak zeminin altı küçük çakıl taşları ile sertleştirilebilir.

Beton toprak gibi değildir. Kendini temizleyip yenileyemez. Su ile yıkandığında pislik üstünden gider ama mikroplu ortam kalır. Güçlü dezenfektanlar veya çamaşır suyu kullanılması gerekir. Bu da ne kadar iyi durulanırsa durulansın, hayvanlara kimyasal madde bulaşması demektir.
Tamamen görünürdeki temizlik için beton tercih ediliyor. Çok yanlış. Adana bakımevin'de birer metrekarelik tahta paletleri kış boyunca hayvanların çoğunlukla istirahat ettikleri ve bulundukları  toprak alanlara koyuyoruz. Bahar geldiğinde ise kaldırıyoruz. Çamur olayını büyük ölçüde önlediği gibi bahçede kalmak isteyen hayvanlara bir tahta alternatif sunulmuş oluyor.

2. Kulübeler tahta veya beton olabilir.
Kulübelerde en önemli özellik, tabanı mutlaka eğimli olmalıdır. İçi yakındığında kesinlikle su kendi akıntısı ile akmalıdır. Hiçbir işçi bu kulübelerin içini çok iyi kurulamaz. Su birikintileri kalırsa özellikle kışın hayvanlar için çok zararlı oluyor.Kulübeler tahta veya beton olsun, fark etmiyor, mutlaka içinde penceresi olmalı. Bu pencereler yerden çok yüksek olmamalı. Bunlar yazın açılmalı. Kışın da bir başka karton veya halı parçaları ile takviye ederek içerden kapatılmalı.Kulübeler çevresinde ikişer metre gibi bir beton terası kalacak şekilde bir beton zemine oturtulmalı. Kalan alan toprak olmalı. Kulübenin önünde büyük bir gölgelik olmalı. Kışın yağmurdan yazın da güneşten korunmaları için.Yavruların, hastaların ve yavrulu annelerin kaldıkları bölmelerde, kışın hayvanların çamura inmelerini önlemek için, kulübenin etrafındaki teras bölümü de ayrıca çevrelenip kapı konabilir. Bizim barınakta böyle bölmeler var. Yağmurlu havalarda sadece terasa çıkarlar. İyi havalarda bahçeye çıkacak kapıları da açılır.

3.Bakımevi  içindeki üniteler ve bölmelerin özellikleri:
Bakımevi girişinde öncelikle bir kulübe olmalı. Güvenlikçi burada durmalı.

a.Karantina: Esas olarak yan yana dizilmiş kapalı alanlar, bunların teras ve bahçeleri şeklinde oluşturulmuş bölmeler ilk gelen köpeklerin konduğu karantina bölümü olmalı. Hayvanlar kısırlaştırılıncaya kadar bu karantina bölmesinde kalacak. Bu süre uzun olabilir. Onun için bu bölmeler de en az ikişer metre kare olmalı, yine önünde küçük teras ve bahçe sistemi olmalıdır. Köpekler burada geçici olarak kalacakları için alanların çok büyük olmasına gerek yok.
b.Yavrulu anne bölmeleri: Daha sonra yavrulu annelerin kaldıkları bölmeler olmalı. Burada kulübeler en az üçer metre kare olmalı. Teras ve bahçe orta büyüklükte olmalı. Mutlaka toprak alanlar olmalı. Buranın kışın yavruların karlı ıslak bahçeye kaçmaması için kulübenin kapanabilir kapısı olmalı.Bu kulübelerde mutlaka tavandan ısıtıcılar olmalı. Ama iyi havalarda bahçeye açılan kapılar açılmalı ve yavrular ve anne toprak alana çıkabilmeli.

c.Terrier evleri: Daha sonra evinden atılmış küçük hayvanlar için büyük kapalı alanı olan TERRİER EVLERİ dediğimiz bölmeler olmalı. Buralarda ana özellik kapalı alanların içi oda gibi olmalı ve koltuk ve kanepeler sığmalıdır. Mutlaka elektrik ısıtıcı olmalıdır. Terrier evi de kış aylarında toprak bahçeye kapanan kapıları olmalıdır. Ama esas olarak hem kapalı alanın yani kulübenin hem terasın hem de bahçenin çok geniş olması gereklidir. Bu ev insanları kolay görecek ve gelenler tarafından da kolay görülecek gibi olmalıdır.

Terrier evi üç – dört ayrı bölmeli olmalıdır. Büyük terrierler, orta boylar ve küçükler olmak üzere üçe ayırırız. Bir de evinden yeni ayrılmış ve çok ürkek olanlar vardır. Yani dört bölmeli ev köpekleri için yer yeterlidir. Bunun dışında hasta ve uyuz olan terierlerin konacakları bir ayrı bölme de olmalıdır. Tek tek hasta olan terrierlerin konacağı birer metrekarelik bölmelerin bulunduğu bir ayrı yer de olmalıdır.

d. Sokaktan toplanan köpekler için bölümler: Burada  çok büyük gezinti alanı olan, gezinti alanında gölgelikleri olan, klübeleri büyük olan 4 ayrı bahçeli bölme olmalıdır. Yavruluktan yeni çıkanlar, küçükler, orta boylar, büyükler, agresifler, çok uysallar  için ayrı ayrı bölmeler olmalıdır.

e. Uyuzlar için ayrı iki bölme olmalıdır. Orta boy ve büyük olanlar için.

f.Ameliyat sonrası hayvanların konduğu bölmeler: Bir buçuk metreden küçük olmamak kaydı ile kafesli bölmeler de olmalıdır. Bunlar kliniğe en yakın yerlerde olmalıdır. Mutlaka ısıtılmış odalarda olmalıdır.

4. Klinik, idari bölümler:
Bakımevi alanının ortasında bina olmalı, bütün bölmeler merkeze doğru gelen ve binaya kavuşan biçimde yerleştirilmelidir. Mümkün olduğunca tek merkezden bakıldığında tüm alanlar görülmelidir.
Ortadaki binanın üst katı bekçi lojmanı olmalı, bekçi ailesi ile burada kalmalıdır. Alt kat ise ameliyathane, odalar ve tedavi odası olmalıdır. Bina tüm bölmelere yakın olmalıdır. Ortada olmalıdır. Binanın  yanında ikinci bir bina olmalıdır. Burası mutfak, yemek deposu, personel yemek odası, soyunma odası ve her gün duş alacakları bir yerin bulunduğu bir bina olmalıdır. Arka tarafta yüklük olarak kullanılacak bir depo olmalıdır. Binaların üstü bir boşluk bırakılmalı ekmekler burada kurutulmalıdır.

5.Diğer fiziksel özellikler ve öneriler:

Bahçelerde de mutlaka akıntı ve drenaj iyi olmalıdır. Klübelerin teras bölmelerinin önünde su arkları olmalıdır. Klübeler yıkandığında suları bahçeye değil bu oluklardan gitmelidir. Tüm klübelerin için mutlaka yıkandığında su dışarı akacak şekilde eğimli olmalıdır.

Elemanlar her gün akşama kadar düzenli olarak toprağın üzerindeki pislikleri alırsa, toprakta sorun olmaz.
Doğada tam sterilizasyon yani tam hijyenik koşullar yoktur. Bir yeri tam temiz veya tam mikropsuz yapmak mümkün değildir. Gerekli de değildir. Sokak hayvanları büyük ölçüde mikroplu ortamlarda yaşadıkları için, bağışıklık sistemi gelişmiştir. Temizlik kaygısı ile betona çok yer verilmemesi gereklidir.Beton kulübe ve teraslar mutlaka karo döşenmelidir. Esas olan AKINTININ iyi verilmesidir.

Ayrıca büyük gezinti alanları olmalıdır. Gölgelikler çok olmalıdır. Akıntısı iyi verilmiş kulübeler olmalıdır.
Yemek saatleri çok önemlidir. Toplu alanlarda aynı anda fazla sayıda yemek kabında yemek verilmelidir. Yemekler birbirinden uzak konmalı ki hayvanlar birbirleri ile kavga etmeden  rahat yesin.

Her bakımevinde,  tıpkı sokaklarda olduğu gibi yaralamayla neticelenen kavgalar mutlaka olur. Bu hayvanların doğasında vardır ve tamamen önlemek mümkün değildir. Fakat geniş gezinti alanları olması ve hayvanlara doyuncaya kadar yemek verilmesi bu kavga ve yaralanmaları EN AZA İNDİRMEKTEDİR. (Bu kavgaları en aza indirme konusunda diğer bir etken de, toplu alanlarda ki ayırıma yani küçük, orta  ve büyük boy ayırımının yanında, çok mazlum ve korkak olan hayvanların da ayrı bölmelere konmasıdır.)

Dikkat edilmesi gereken çok önemli bir diğer husus ise, bütün köpekler yemeğini yiyip çekildikten sonra  TEPSİLERİN DİBİNDE YEMEK kalmalıdır . Eğer tepsilerin dibinde yemek yoksa, bu mağdur ve mazlum olan hayvanların aç kaldığını gösterir. Mutlaka yemek kalmalıdır.

Bahçe çitleri kalın çelik hasır tel olmalı, tenis kortlarının etrafındaki gibi, en az iki metre yüksekliğinde olmalıdır. Kulübelere pencere konmazsa hem havalandırma olmaz hem de yazın fırın gibi olur içleri.
Hasta ve yaralı kediler için de üstü kümes teli ile kapatılmış içi koltuk kanepe sığacak şekilde odalar olmalıdır. Yani bir çeşit ev olmalıdır. Biz normalde kedi almıyoruz ama evinden atılmış olanları almak zorunluluğu oluyor.

En önemli prensip: Bakımevleri HASTA-YAVRULU-YARALI-MAĞDUR ve EVİNDEN ATILMIŞ HAYVANLAR için olmalı, bunun dışındakiler 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve genelgeler gereği ALINDIKLARI YERE BIRAKILMALIDIR.

Kaynak: DOHAYKO

0 yorum:

Yorum Gönder