Subscribe:

3 Kasım 2012 Cumartesi

Evcil Hayvanlar için Sağlık Sigortası

Benim sağlık sigortam neden onun da sigortası olmasın?

Malumunuz - aşısıydı, hastalığıydı, yaralanmasıydı derken; epey bir sağlık harcaması yapıyoruz kedilerimiz, köpeklerimiz için. Veteriner ücretlerinin ucuz olduğunu da söyleyemeyiz.  Bir süredir düşünüyorum da bizimle birlikte yaşayan hayvan dostlarımız bizim sahip olduğumuz sosyal güvenceden yararlanabilseler ne güzel olurdu, değil mi? Acaba sahip olduğumuz hayvan sayısına göre ekstra prim ödeyerek onların da bizim sağlık sigortamızdan yararlanmaları sağlanabilir mi? Aslında istendikten sonra olmayacak bir şey değil  ama biz daha 5199 sayılı kanunla boğuşurken bu talep biraz lüks kaçabilir ve hatta birileri bize gülebilir. Bu yüzden bunun devlet eliyle olması zor görünüyor. Oysa ki çocuklar ebeveynlerin sigortasından -eğitim görüyorlarsa- 25 yaşlarını doldurana kadar  yararlanabiliyor. Bu zaman dilimi bizim hayvanlarımızın ömürlerinden çok daha fazla. Üstelik bir hayvanın sağlık ihtiyacı insanınkiyle kıyaslandığında nispeten daha az maliyetli bile olabilir. Ancak gelin de bunu otoritelere anlatın.

Evcil Hayvan Sigortası
Başka ülkelerde sağlık sistemleri birbirinden çok farklı olduğu için herhangi bir örnek veremiyorum ama yaptığım küçük çaplı araştırmada hayvanlar için sağlık sigortası yapılan ülkeler olduğunu gördüm. Kısacık bir bilgi vereyim: Hayvanlar için sigorta poliçesi ilk kez 1924 yılında İsveç’te düzenlenmiş. Bugün İsveç’te evlerde bakılan hayvanların % 50’sinden fazlasının sağlık sigortası bulunuyormuş. İngiltere’de ise ilk kez 1947 yılında hayvanlar için sağlık poliçesi düzenlenmiş. Amerika’nın ilk sağlık sigortasına sahip hayvanı olan köpek de benim yaşımdakilerin de çok iyi hatırlayacağı Lassie’ymiş, 1982 yılında sigortalanmış. Bugün Kuzey Amerika’da bir milyonun üzerinde evcil hayvan sağlık sigortasına sahip.

Ülkemizde de hayvanlar sigortalanıyor, hatta bazı hayvanların sigorta primlerine devlet desteği bile var. Ama bu sigortalanan hayvanlar çoğunlukla insanların bir şekilde üzerlerinden para kazandıkları, fayda sağladıkları hayvanlar: İnekler, atlar, kümes hayvanları gibi.

Ülkemizde pet sigortası oldukça yeni bir alan ve yaptığım araştırmada yalnızca bir şirket bulabildim. Sağlık sigortasına sahip bir hayvan tıpkı özel sağlık sigortasına sahip bir insan gibi sisteme dahil olan veterinerlerde tedavi görebiliyor. Masraflar da sigorta şirketi tarafından karşılanıyor. Pratikte insanlara düzenlenen sağlık sigortasından farklı değil. Ama dikkatimi çeken nokta şu ki 8 yaşından büyük hayvanlarınıza sağlık sigortası yaptıramıyorsunuz. Bu elbette ki sigorta şirketinin kar elde edebilmesi açısından önemli. Ne de olsa dostlarımız yaşlandıkça sağlık sorunları daha da artıyor ve dolayısıyla sigorta şirketlerinin riski de artıyor. Ama 8 yaşından büyük kedime sigorta yaptıramayacaksam da o sağlık sigortasının bir mantığı yok.

İnsanlar nasıl ki son anlarına kadar sağlık sigortalarından yararlanabiliyorlarsa, hayvanlar için de aynısı geçerli olmalı. Konu sağlık olduğunda bile, insanın her zamanki gibi hayvanın üzerinde bir değere sahip olması rahatsızlık verici. Sanırım hayvanlarımızı sigortalama konusunu gündeme getirmeden önce onların da en az insanlar kadar yaşam hakkı olduğunu ve yaşamlarının en az bizimkiler kadar değerli olduğunu anlatmaya devam etmemiz gerekiyor. Ancak bu idrak edilirse sosyal güvencelerimizden hayvanlarımızın da yararlanması ütopik bir talep olmaktan çıkabilir. Şimdilik hayal ama ileride neden olmasın. Bunu aklımızın bir köşesinde tutalım derim.   

İsmail Alacaoğlu, Zihnimin Kadrajı
zihniminkadraji.blogspot.com


0 yorum:

Yorum Gönder