Subscribe:

16 Kasım 2012 Cuma

Uzm. Dr. Murat Kınıkoğlu: "İnsan doğası otçuldur."

                       

Kalp ve İç Hastalıkları Uzmanı Murat Kınıkoğlu'nun 5 dakikalık kısa ama çok şey anlatan konuşması.

Kanal D Doktorum programı.
Konu: Kolesterol

Daha önce sitemizde aynı konuya yer vermiştik.
http://vegangundem.blogspot.com.tr//2012/04/insanlar-dogas-geregi-etcil-midir.html

Ayrıca www.doktormurat.net sitesinden Kınıkoğlu'nun benzer konulardaki makale ve videolarına ulaşmanız mümkün.

5 yorum:

  1. Bir biyolog olarak doktorun söylediklerine tam olarak katılmıyorum. Aslen bugünkü insanın doğası hepçildir. Yani hem etobur hem de otobur. 1.8 milyon yıl öncesine kadar dayanan Homo erectus'un avlayıcı-toplayıcı olduğu bilinmektedir. Avlandığına göre et yiyor demektir. 1.8 milyon yıl oldukça uzun bir zamandır. Daha uzak akrabalarımız otçullardı tabii. Ama bu bugünkü insanın hepçil olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Tarihe baktığımızda zengin protein kaynaklarına ulaşan medeniyetlerin gelişimiyle paralellikler olduğunu da görüyoruz. Ayrıca bir çoğumuzdaki et ile beslenme iç güdüsünü de göz ardı edemeyiz. Kısacası düzgün tüketildiğinde et 'öcü' değildir. Ayrıca şahsi fikrime göre sosyal anlamda veganizm toplumsal anlamda bazı sorunlara yol açabilir. Çünkü veganizm beslenme alışkanlığı anlamında üzerinde biraz daha düşünülmesi gereken bir diyet formudur. İnsanların buna hazır olduklarını düşünmüyorum.

    YanıtlaSil
  2. eğer hakikaten bir biyolog olsaydın veganizme katılırdın ya da hiç değilse vejetaryen olmayı savunurdun. (gerçek bir biyoloji profesörü ve biliminsanı olan richard dawkins hayvan yemekle alakalı olarak der ki; "kuzenlerinizi yiyorsunuz ceset yiyorsunuz." çünkü o gerçeği biliyor ve ayrıca şöyle diyor, insanların ortak atası balık da olabilir primat da ve daha önemlisi ilk insanın kim olduğunu da bilemeyiz.)-yaklaşık 2 milyon önceki bir geçiş formunu; homo erectus'u örnekliyorsun diyorsun ki; avcı-toplayıcı üstelik, homo erectus dediğin tür homo sapiens'in birebir atası bile değildir, vahşi ve ilkel bir insanımsıdır. velev ki günümüz insanının o dönemki versiyonu olsa bile daha sonra tarım toplumuna geçilmiştir ve homo sapiens "bilge insan" anlamına gelir. yani etik ve felsefi değerleri olan, yaptığı eylemi sorgulayabilen zeki tür. modern şehirlerde yaşayıp, ileri teknolojiyi kullanıp iş ceset yemeye gelince de; insanla aynı gen havuzundan gelen, 3 yaşında çocuk zekasına sahip, duygu sahibi, acıyı hisseden, yaşamak isteyen hayvanları rızaları olmadığı halde entegre tesislere cebren götürerek, yüzlerce parçaya bölerek onların kutsal bütünlüğünü bozarak işkembenize doldurmayı meşru göstermek adına avcı-toplayıcı, hepçil,protein vs. diye bağırmanın bir anlamı yok. evet et "öcü" değildir çünkü; "et cinayettir"

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha fazlasına gerek yok yapılan bu yorumdan sonra. Tebrikler.

      Sil
    2. Veganizm diyet formu falan degildir,bizzat adaletle ilgilidir,adil olma halidir!!!

      Sil
  3. Hepçil olmamız vegan olmamıza engel değilse, hepçillik argümanı işlevini yitirir. Biyolog olmanız gerçekleri değiştirmez. Çoğu dahi bilim insanı (bunların arasında biyologlar da var) vegan ve vejetaryendir. Yani neymiş, biyolojik olarak hepçiliz diye insandan hiçbir farkı olmayan hayvanları yemek zorunda değiliz. Koyduğum linki okumanızı tavsiye ederim;

    http://okanakinci.com/2014/10/02/insanin-hepcil-olmasi-ne-anlama-geliyor/

    YanıtlaSil