Subscribe:

8 Şubat 2013 Cuma

Bir Hakaret Kelimesi Olarak Hayvan

Son günlerin popüler sözü: "Bir kürk on hayvandan yapılır, bir hayvan giyer"

Kürk giyen sahiden de bir hayvan kadar saygıyı hak ediyor mu ki? Kürk giyene iltifattır bu söz.

Ya diğerleri?

"Öküz oğlu öküz"
"Hayvan herif"
"Adi köpek"

ve daha niceleri...

Hayvan isimlerinin ve hayvan kelimesinin hakaret olarak kullanılması en hayvansever geçinen kişilerce bile sıkça yapılan bir yanlış.
Bir kere mantıksız bir alışkanlık. Neden? Çünkü insanların çoğu kendilerini hayvanlardan insan fikrine göre üstün kılan erdemleri bile yitirmiş durumda. Tam tersine bir hayvanın hiçbir zaman veremeyeceği zararları doğaya, diğer canlılara ve birbirlerine verebiliyorlar. Yani insan olarak kendi türümüzü diğer hayvanlardan üstün tutmak için hiçbir haklı sebebimiz yok.

insan vs. hayvan
Bu kargadan üstün olan kaç insan sayabilirsiniz?

Bu kullanım ayrıca son derece türcü bir yaklaşım. Doğaya ve her canlı ruha saygı duymalı insan. Her canlının onuru olduğuna inanmalı ve bu minvalde hareket etmeli. Birine "öküz" diye hakaret ederken ya da "hayvan oğlu hayvan" derken o canlıların diğer insanlar nazarında küçük düşürüldüğünü anlamamız lazım.

Bu nokta birçok kimseye çok naif ve saçma gelebilir. Hayvanlar nereden anlayacak diye düşünülebilir. Ama olaya lütfen şu açıdan bakın. Başka canlıları aşağılamak onlara verilen zararları da toplum gözünde normalleştirmeye atılan bir adımdır. Yaşamın kutsallığını ve canlılara duyulan saygıyı törpüleyen her söz ve davranış bir kar topu gibi büyür, büyür ve zamanla toplumu sarıp sarmalayan bir çığa dönüşür. Hayvana şiddet ve tecavüzü normal gören, hayvanları denek ve şaklaban olarak kullanan, onları hapseden, hatta çeşitli ritüeller ve sözde festivaller aracılığıyla şiddeti teşvik eden toplumlar nasıl oluşuyor sanıyorsunuz?

Unutmayın ki her yangın bir kıvılcımla başlar. O kıvılcımı yakan siz olmayın. Hayvanları hakaretlerinize alet etmekten vazgeçin, çocuklarınızı mutlaka bu bilinçle yetiştirin.


0 yorum:

Yorum Gönder