Subscribe:

21 Mayıs 2012 Pazartesi

Dağ Fare Doğurdu!

Hayvanlara yönelik işkence ve tecavüzün TCK kapsamına alınması ve hayvanları korumada yetersiz kalan 5199 sayılı kanunda hayvanlar lehine iyileştirmeler yapılması çok uzun süredir hayvan hakkı savunucularının gündemindeydi.

Son 1-2 senede ünlülerin ve hayvan hakkı derneklerinin de çabasıyla konu hiç olmadığı kadar güçlü bir biçimde gündemde yer edinmiş ve hayvansever kamuoyunu beklenti içine sokmuştu.

Ancak bugün geldiğimiz aşamada ve açıklandığı halde yeni yasa tasarısının tam bir fiyasko olduğunu söylemek zorundayız. Tasarının tam metnini görmeden kesin hükümler vermek istemesek de endişelerimiz her çıkan haberle artıyor.

Öncelikle hayvana işkence ve tecavüzün 1-2 senelik hapis cezasıyla geçiştirilmesini komik buluyoruz. Ama yasalarımızda insana işkence ve tecavüzün bile yeterince önemsenmediğini düşündüğümüzde "hiç yoktan iyidir" diyerek kendimizi avutuyoruz şimdilik.

Esas mesele yasanın "tehlikeli tür" olarak tanımladığı hayvanlarda başlıyor. Pitbull, dogo gibi cins hayvanlara sahip kişilerin hayvanlarını yasa yürürlüğe girdikten sonra 3 ay içinde barınaklara terk etmesi şart koşuluyor! Yasa yapıcıların hayvanlar konusunda ne derece cahil olduklarını sadece bu maddeden bile anlayabiliyoruz aslında.

Bu işin hayvanların cinsiyle değil yetiştirilmesiyle, yani "sahipleriyle" alakalı bir durum olduğunu anlayamamış kıt kafalar var karşımızda. Peki olan kime oluyor bu maddeyle? Hayatlarının sonuna kadar parmaklıklar arasında yaşamaya mahkum edilmiş masum hayvanlara ve onları terk etmek zorunda bırakılacak talihsiz hayvan sahiplerine!

Pet shoplarda hayvan satışına sınırlama ve katı kurallar getirilmesi isteğimiz de hiçbir şekilde karşılanmamış durumda. Sadece insanlara zararı olabilecek türlerin satılması yasaklanmış. Sanki Türkiye'deki pet shoplarda köpek balığı satışı yapılıyor gibi!

Bizim isteğimiz üretim çiftliklerinin ve pet shopların tamamen yasaklanmasıdır. Bu olmuyorsa bile pet shoplarda en azından kedi köpek satışının yasaklanması ve hayvanların tutulduğu fiziki ortamlara dair net standartlar konmasıdır.

Açıklandığı kadarıyla bile yeterince korkunç olan bu yasanın tam metninde kim bilir neler karşımıza çıkacak, endişeyle bekliyoruz. Hayvanseverlerin gözlerini boyama ve seslerini kısma yasası olmuş bu resmen. Yani bakın işkence ve tecavüze sembolik de olsa hapis cezası verdik, artık bununla yetinin ve çenenizi kapayın yasası.

Bu yasaya bu haliyle destek veren bir hayvan hakları örgütünün de iyi niyetinden şüphe ederiz.

Yasayla ilgili haber metni: http://www.hurriyet.com.tr/gundem/20585153.asp



0 yorum:

Yorum Gönder