Subscribe:

3 Temmuz 2012 Salı

Komşunun Bahçesine Giren Köpek Öldürülebilecek mi?


Sevgili Arkadaslar,

Enteresan bir sekilde "Komsu bahcesine giren kopek oldurulecek" diye lanse edilen Borclar Kanunu maddesi, ne yazik ki simdiden "insanlarin komsularini tehdit etmelerine" sebep olmaya basladi.

Lutfen asagidaki yaziyi okuyun, bu sekilde HEDEF gosteren KASTI ASAN yorumlarin topluma yogun bicimde verilmemesi icin basina yazi yazin. Basin tiraj ve sansasyon icin bunu pompaliyor. Zaten kanun maddesi icin "hayvanlarin" degil, "sahibinin cezalandirilmasi" konusunda daha onceden de muracaatlarimiz vardi. Isteyen bu konuyu da ayrica yazabilir.

___________________________________________________________________


Degerli Basinin Bilgisine, 

Son gunlerde basinda "Yeni Borclar Kanununa gore artik insanlar bahcelerine giren komsu kedi ve kopegini oldurme hakkina sahip olacakmis" seklinde haberler yer almaktadir, Toplumda hayvan dusmanlarini "hayvanlari oldurmeye", hayvan severleri ise adeta "galeyana" getirmeye yonelik bu ifadeler gercekleri yansitmamaktadir.
           
Cunku:
           
1. Kisinin tarlasina yani gayrimenkulune girip zarar veren hayvan icin, 
"bir kimsenin zilyetliginde bulunan bir  tasinmaza hayvanlarin zarar vermesi halinde hal ve maslahatin bunu gerektirmesi koşuluyla hayvanı OLDURME hakki" ifadesi, 1926 yilindan simdiye kadar gecerli olan Borclar Kanunun 57. maddesinde ZATEN vardi. Bu yeni bir ifade degil ve Borclar kanununda daha ziyade tarlalara giren ciftlik hayvanlarinin verdigi zararlari onlemeye yonelik olarak kanun yapici tarafindan konmustur.
           
2. Bu eski yasadaki "oldurebilir" ifadesi, Temmuz ayinda yururluge girecek olan Borclar kanunun 68. maddesinde “durum ve koşullar haklı kılıyorsa hayvanı diğer yollarla etkisiz hale getirebilir” seklinde degistirilmistir.            
           
3. Yani eskiden var olan "oldurme hakki", yeni degisen yasada "etkisiz hale getirme" ifadesi ile tanimlanmistir. Yani bir deyisle oldurmeyi zorlastirmistir. Her ne kadar "oldurebilir" ifadesi kaldirilmissa da, bu sekilde yoruma acik ifade degil, kesinlikle oldurme olmayacagini belirten hukum seklinde olmaliydi.
           
4. Hayvan denince akla sadece KEDI-KOPEK gelmemelidir. Zaten bir insanin evindeki kedi veya kopegin, komsunun tarla veya bahcesine girmesi ender gorulen dusuk bir  ihtimaldir. Yasadaki bu hukum, genel olarak ZİRAAT yapilan tarim ve hayvancilik bolgelerinde, inek, koyun, dana gibi hayvanlarin, etrafi cevrili olmayan tarla ve bahcelere  girerek ekine, mala zarar vermelerini onlemek icin konmustur. 

Sonuc olarak,  BORCLAR KANUNU iceriginde, daha ziyade tarim yapilan ekilen bicilen tarla ve bahcelere girerek zarar veren ciftlik hayvanlarina karsi onlem olarak konmus bir maddeyi "Komsu bahcesine giren kedi ve kopekler oldurulecekmis" seklinde topluma sunmak, insana yakin yasadigi icin zaten surekli eziyet  goren kedi-kopeklere, "bu tur haberlerden cesaret alan kotu insanlar tarafindan" daha cok vahset uygulanmasina sebep olacaktir.
           
Ayrica, yeni kanunda "oldurme" sozunun kalkmasini bir gelisme olarak kabul ediyoruz.Fakat "etkisiz hale getirmenin de" cercevesi net bir sekilde cizilmeliydi, oldurme olmayacagi acik ve net olarak ifade edilmeliydi kanaatindeyiz. Cunku ciftlik hayvanlarinin da yasam haklari vardi. Hayvan kendi dogasi icinde girebildigi her alana girer. Burada cezalandirilmasi gereken hayvan degil, tedbirleri almayan hayvan sahibidir.
           
Siz degerli basin mensuplaridan da, haber ve yorumlarda, kotu niyetli insanlari, hayvanlari oldurme konusunda cesaretlendirecek olan bu yanlis degerlendirmenin yapilmamasi hususuna onem vermenizi rica ediyoruz.
                                  
Saygilarimizla...
                                             
Nesrin Citirik
                   
HAYTAP Hayvan Haklari Federasyonu Baskan Yardimcisi
                                  
DOHAYKO Genel Sekreteri


0 yorum:

Yorum Gönder