Subscribe:

30 Ekim 2012 Salı

Tarkan: "Güçlü olan haklı değildir."

Tarkan - Hayvan Hakları
Ünlü sanatçı Tarkan geçtiğimiz günlerde resmi Facebook sayfasından hayvan hakları ile ilgili görüşlerini yayınladı. Sanatçı, "Güçlü olan haklı değildir" başlığıyla yayınladığı yazıda aynı zamanda yeni yasa tasarısıyla ilgili de konuştu.

Tarkan'ın açıklamaları tam kurban bayramı arefesine denk geldiği için bazı gruplardan tepki görse de; biz kendisine gösterdiği cesaret ve hassasiyetten ötürü gönülden teşekkür ediyoruz. Rol model olarak benimsenen sanatçıların bu konuya daha fazla eğilmesi sorunların çözümünde büyük rol oynayacaktır. 

İşte o açıklama:

"İnsanlar karşısında kendisini koruyacak, savunacak gücü kudreti olmayan hayvanlara istediğimiz gibi davranamayız. Güçlü olan haklı değildir. Bizler kendimiz için eşitlik, kendimizi kollama, koruma konularında etik ilkeler tespit ederken, iş hayvanlara gelince bunları unutuyoruz. Onları ayrı tutarak kendimize uyguladığımız ilkelerden uzaklaşıyoruz. Bu bir tezattır! Onların da canlı olduğu gözardı edilmemeli. Hayvanın da aynen insan gibi doğmaya, doğru dürüst yaşamaya, korunmaya ve terk edilmeden; açlıktan susuzluktan, hastalanarak değil; doğal nedenlerle ölmeye hakkı vardır. Bence, Hayvanları Koruma Kanunu’yla ilgili değişiklik tasarısı, pek çok maddesiyle, tıpkı insanlar gibi hayvanların da bu dünyada eşit yaşama hakkına sahip olma fikrine karşı duruyor. Sokaklarda yaşayan hayvanları toplayıp, bir meçhule sürüklemek çağdaş duyarlılığa sığmaz. Ayrıca hayvanların deneylerde kullanılmasının sertifikaya bağlanarak, sanki bu yolla daha az acı çekecekleri izlenimini uyandırmak da yanıltıcıdır. Hayvanlara işkence yapanlara ve onları öldürenlere verilecek cezaların iki yıl hapisle sınırlandırılması, böylece para cezasına dönüştürülebilirliği yüzünden hiçbir caydırıcılık taşımaması da trajik sonuçlara yol açabilir. Yetkililerin, Hayvanları Koruma Kanunu’yla ilgili değişiklik tasarısı konusunda bir kere daha düşünmelerini ve vicdanlarıyla karar vermelerini umut ediyorum."


Tarkan - Animal Rights

Tarkan shares his opinions on animal rights:

"We just can’t mistreat animals who are totally deprived of any self-protection against human beings. The ones who hold power in their hands aren’t the ones who are right. We usually remain blind and careless to the needs of animals while we are perfectly able to set ethical principles for ourselves when our equality and protection is in question. We draw away from the principles we set for ourselves by keeping the animals apart. This is a contradiction and it’s unfair! We shall not ignore the fact that they are living creatures just like us. As humans do, animals do also have the right to be born, to live in proper conditions and to be protected. They shall not die because of abandonment, suffering from starvation and illnesses but from natural reasons. In my opinion, the majority of the articles of the amendment to Animal Protection Law stands against the idea of animals to have the right to live equally on this planet as humans do. Collecting street animals and dragging them to an unknown future will not match with modern human sensibility. Additionally, allowing the usage of animals for laboratory tests only to certificate holders, aiming to create an impression that they will suffer less, is a misleading act. Furthermore, limiting the penalties for torturing and killing animals with 2 years of prison sentence which can be easily converted to a fine thus not raising any deterrent force, can lead to more tragic results. I hope that authorities will reconsider the amendment to Animal Protection Law and make a decision with pure inner conscience..."

1 yorum:

  1. Tebrik ederim, çok güzel bir paylaşım. Yalnızca Tarkan gibi bir adamın dile getirebileceği cümleler gerçekten.

    YanıtlaSil