Subscribe:

26 Mart 2012 Pazartesi

Felçli Hayvan Bakımı


Bu çalışmayı yapan Nefes Nazkontpapak'a emekleri için çok teşekkür ediyoruz. Resimlerin üzerine tıkladığınızda büyük bir şekilde görüntüleyebilirsiniz.














SADECE KENDİ BİLGİLERİMİ VE DENEYİMLERİMİ PAYLAŞIYORUM

Doktorlar ve tıp onlara asla şans tanımadı. Ama ben ve onlar inandık ve başardık. Evet hiç bir zaman sağlıklı canlar gibi olamayacaklar ama çok azimliler. 

SADECE BİR KAÇ ADIM ATIYORLAR. ÇABUK YORULUYORLAR. MERDİVEN İNEMİYORLAR. KOŞTURUP COŞAMIYORLAR. HEP SİZE MUHTAÇLAR. AMA YAŞAMAK İSTİYORLAR.
YETERKİ SİZLER ELİNİZİ UZATIN, SEVGİ DOLU YÜREKLERİNİZİ ONLARA AÇIN.

1- Felçli hayvancığın odası nasıl olmalı?
Felçli hayvancık için hazırlayacağız oda ve yatak ne çok sıcak ne çok soğuk olmalı. Ilık bir oda olmalı, temiz havadar olmalı. Ne çok karanlık ne çok ışıklı - hafif loş olmalı. Gürültüden uzak huzurlu bir ortam olmalı. Yatağı yumuşak ve çok steril olmalı.

2-Felçli hayvancıkların yatağı nasıl olmalı?
Hayvancığın yattığı yer asla sert bir zemin olmamalı. Yumuşak, mümkünse pamuk döşek olmalı. Asla ve asla yüksek bir yer olmamalı. Koltuk kanepe divan gibi. Yatağı mutlaka yere yapılmalı. Felçli de olsa özellikle tuvaleti geldiğinde hareket etmeye çalışıyorlar. Bu esnada yüksek yerde yatıyorsa aşağı düşebilrler. Mutlaka yerde yumuşak yatakta yatmalılar.
Yatağı çok temiz olmalı. Hasta bezleri ile korunmalı.

3- Felçli hayvancıklarda uzun süre yatmaktan oluşan yara bakımı nasıl olmalı?
Felçli hayvancıklarda da tıpkı insanlardaki gibi uzun süre aynı modelde yatmaktan ve hareket edememekten kaynaklanan yatak yarası dediğimiz yaralar oluşuyor. Ayrıca çok uzun zaman kendi çişinin kakasının üzerinde kalması da yaraların çok çabuk açılmasına büyümesine ve enfekte olmasına neden oluyor. Özellikle iki omuz başı ve 2 kalça kemiği yatmaktan dolayı dışarıya bası yapıp yara açılmasına ve kemiklerin de dışarı çıkmasına neden oluyor.
Nefes kızı evlat edindiğimizde yaralar içindeydi. Yara bakımı için 2-3 günlük cerrah kardeşimden hemşirelik kursu aldım. Onun bana öğrettiği bilgiler ışığında hareket ettim. Nefes kızın çok derin ve büyük yaralarını yaklaşık bir buçuk iki ayda öğrendiğim bilgilerle kapattım.
  • Öncelikle ellerinizin temizliğine ve hayvancığın temizliğine çok dikkat edeceksiniz.
  • Yatağı çok temiz olacak.
  • Uzun süre çiş ve kaka üstünde kalmayacak.
  • Özellikle çiş yaptığı zaman çok güzel temizleyeceksiniz ve onu kuru tutmaya çalışacaksınız.
  • Açık yara kuru ise nemlendirmeye, ıslak yara ise kurutmaya çalışacaksınız.
  • En çok 2 saat aralıklarda hayvancığın yatış pozisyonunu değiştireceksiniz. Sağ tarafına yatıyorsa sol tarafına, sol tarafına yatıyorsa sağ tarafına döndüreceksiniz.
  • Yaraların tedavisinde yatış pozisyonunu sık sık değiştirmeniz, kullandığınız ilaçlar aparatlar kadar önemli.


4-
Açık yaraların tedavisinde kullanılan yara tedavi edici ped malzemeler
ve yara tedavisinde kullanılan çok değişik ilaçlı pedler var. Ben en çok Comfeel kullandım. İnsanların yatak yaralarında kullanılanlardan. Çok faydasını gördüm. Nemli ortamda yara iyileşmesi için hidrokolloid yara örtüleridir. İthal ürünlerdir. Bakteri ve su geçirmez. Derinin oksijen alış verişini engellemez. Yara örtülerinin esnek ve elastiki oluşu yara yüzeyine ve vücut kıvrımlarına uyumu sağlar. Üstün yapışma gücü, ağrıyı ve yara kokusunu azaltıcı özellikleriyle her türlü yarayı iyileştirmeye yöneliktir. Yaradaki akıntıları bütünüyle emer.
İkinci enfeksiyon riskini azaltır.

5- Comfeel nasıl kullanılır?
Önce açık yarayı çok güzel temizliyorsunuz.
Bu ürünün ortasında 3 halka var. Birinci haklayı açıyorsunuz. Yaranın üstüne tutuyorsunuz. Yara bu ölçüde ise tamam ama yara daha büyükse ikinci halkayıda açıyorsunuz. Yara bundan da büyükse üçüncü halkayı da açıyorsunuz. Yani açık yaranın büyüklüğü ne kadarsa
ölçüye karar verdikten sonra bu pedi yaranın üstüne kapatıyorsunuz. Üzerini spanç ve bantla kapatıyorsunuz. 1 gün koruyor. Kenarındaki köpük malzemede yastık görevini yapıyor. Kemiklerin basısını azaltıp omzunun yada kalçasının yumuşak alanda kalmasını sağlıyor. Tıpkı yastık gibi. Nefes kızın resimlerinde görebilrsiniz.

6- Tegaderm Hydrocolloid (yara tedavisi için) nasıl kullanılır?
Tıpkı Comfeel gibi yara bakımı için kullanılan ilaçlı yara bandı açık yaraların tedavisinde faydalı bir ürün. Öncelikle yarayı çok iyi temizliyoruz. Önce 1 numaralı alanı açıyoruz. Sonra 2 numaralı alanı açıp açık yaranın üstüne kapatıyoruz.

7- Yatalak hayvancıklarda masaj ve kültür fizik hareketleri nasıl yapılmalıdır?
Feçli hayvancıklarda kültür fizik hareketleri ve masaj tedavinin diğer kısmı. Uzun süre yatağa mahkum olmalarından dolayı kaslarını kemiklerini kullanamıyorlar. Bu sebeple hergün onlara masaj ve kültür fizik hareketlerini düzenli yaptırmalıyız.
Masaj için 2 lt kola şişesine ılık su koyuyoruz. Şişenin kendi kapağı ile içine saf alkol koyup çalkalıyoruz. Bir leğene boşaltıyoruz. Ellerimizi içine sokuyoruz. Bacaklarına ve kollarına masaj yapıyoruz. Küçük ovalamalarla ve içeri dışarı öne arkaya onu incitmeden kollarını bacaklarını oynatıyoruz. Gün içinde 3 yada en az 2 kere 15-20 dakika sürelerle. Böylece gün içinde sizin sayenizde koşmuş yürümüş oluyor. Kaslarını ve kemiklerini kullanmış oluyor. Eğer bunu yapmazsanız kaslarını yitirmeye başlıyor. Kemikleri kazık kesiliyor. Sırtını da unutmuyoruz. Sırtına ve beline de küçük ovalamalarla masajımızı yapıyoruz. Masaj ve kültür fizik hareketleri onların tedavisinde çok önemli bir yer tutuyor. Masaj bittikten sonra çok iyi kurutuyorsunuz. Islak kalmamalı.

8- Felçli hayvancıklarda su cimnastiğinin önemi
Felçli hayvancıklarda tedavinin önemli bir bölümü de su tedavisi olarak da bilinen su cimnastiğidir. İmkanınız varsa öncelikle deniz, yoksa havuz, o da yoksa evinizdeki küvetiniz yeterlidir. Mevsim sıcaklığına göre (kış yada yaz ise) küveti az bir suyla doldurun. Hayvancığı küvete alın. Ama sıkı tutarak, onu severek konuşarak korkmasını engelleyin. Size güvenmesini sağlayın. Onu yormadan kalabildiğiniz sürece suda kalınız. O küçük çırpınışlarıyla kollarını bacaklarını oynatmaya başlayacaktır. Böyece kaslarını kemiklerini kullanmış, çalıştırmış olacaktır. O günkü koşmasını yürümesini kendi çabalarıyla yapmış olacaktır.
Felçli yatalak hayvancıklarda su tedavisi çok çok önemlidir.

9- Felçli hayvanlarda beslenmenin önemi
Felçli ve yatalak hayvancıklarda kuru mama asla kullanılmamalı. Ona özel pişen ev yemekleri ile beslenmeli. Süt ve peynir tüketimi çok çok önemli. Açılan yaraların kapanmasında protein ağırlıklı beslenmenin önemi çok büyüktür. Tavuk eti ve ciğeri, kırmızı et  de beslenmesinde mutlaka olmalı. kuru mama kalitesi ne olursa olsun asla kullanmayın. Bol proteinli ev yemegi. Kuru mama kullanilmasin.

 %50 et, %25 sebze, %25 tahil (pirinc, bulgur, makarna) ev yemegi yapilsin. Kas erimesi olmamasi acisindan bu cok onemli. Muhakkak kemik verilsin. Kemik verilemedigi zamanlar yarim kilo etin icine 1500 mg kalsiyum eklenmeli (Calcidin). Kasaptan bol kemik alınıp düdüklüde kaynatılmalı, suyu içine yemekleri karıştırarak ve vitamini ile beraber yedirilmeli. Hiç olmadı suyu içirilmeli, normal su da eksik edilmemeli.
Gunde muhakkak bir dis sarimsak ezilecek, diş küçük olacak, oda yemek içine karışacak. Lezzetli oluyor rahat yiyorlar. Viruslere karsi etkili ve bagisiklik sistemi icin iyi.

10- Klinik tedavilerinin yanında hangi ilaçları kullanabilriz?
-Transfer faktör (beşeri bir ilaçtır): İthal bir ilaç olup bağışıklık sistemini çok güçlendirmektedir. Sabah 2 adet akşam 2 adet kulanılabilir.
-Omega 3: Türk versiyonu olan Marincap değil ithal olan Omega 3 sabah akşam 1 adet kullanılmalıdır. B ve C vitamini ilaçları yan tedavi olarak kullanılmalıdır.

Ek Bilgi

1) - Conium 6C: Gunde 3 kere, 1 hafta kadar

    - Distemper 30C : Gunde 2 kere, 3 gun boyunca. Sonra 4 hafta boyunca haftada bir kere. Sonra 6 ay boyunca ayda bir kere yukardaki ikisi ayni anda baslanmali, 15 dk ara ile verilebilirler.

Eğer idrar tutamama ve arka ayaklarin kasilmasi gibi belirtiler de varsa:

Causticum 6C, gunde 3 kere 10 gun boyunca. İyilesme gorulurse 3 hafta sonra tekrar edilebilir. Yukardakilerle ayni anda kullanilabilir (15 dk ara ile)

Conium 6C son derece onemli , ozellikle genclikten dolayi olan arka ayak felci icin. 1 haftalik tedavi bitince eger hala tam iyilesmediyse, Conium 30C ye gecilecek. O da bir hafta kullanilip tam iyilesme saglanmamissa Conium 200C ve sonra Coium 1M seklinde artan dozlarda kullaniliyor. Bu tedavi cok basarili, cok hayvan iyilesti bu sayede...

2) Serum cok onemli. Atlatmis gorulse de deri alti verilmeye devam edilmeli tamamen iyilesinceye kadar. Laktatli ringer kullanilmali. 3.5 aylık civar köpeklerde 100 ml , 5 aydan büyükse günde 250 gr. olmalı. Mecbur kalmadıkça acı verdiğinden deri altına değil damardan verilmeli.

3) Ester-C cok onemli, eczanede bulunuyor. Bundan her 4 saate bir yarim tablet almali (500mglik), sabahtan yatincaya kadar. Olamiyorsa, gunde 3 tablet yuttursunlar muhakkak, 8 saat ara ile, ama ilk seçenek daha verimli. Serum içine verilirse daha iyi olur. Günde 2 kere 2000 m olarak (redokson 2 şer ampul verilebilir) sağlık karnelerine yazılabiliyor.

4) Immunex veya Transfer factor: Immunex Turkiyede var, muhakkak gunde 2 adet verilmeli. ( multi bileşik vitamin sınıfına giriyor, Immunex çok önemli ) eğer tablet olmazsa İmmuzinc şurup çok etkili. Şırınga ile ağızdan günde bir kez sabah kahvaltısından hemen sonra bir tatlı kaşığına eş …

5) B vitamini, yuksek doz olmali. İlk tercih, Neurogriseovit isimli igne, her gun bir adet. Olmuyorsa agizdan almak icin  Neurovit, sabah aksam yarim veya Benexol gunde yarim adet verilebilir. Her iki durumda da Becozyme surup bir olcek almali, tum B vitamini profilinin tam olmasi acisindan.

NOT: Tüm tabletler ayrı ayrı saatlerde ezilip yemeğe karıştıralabilir. Özellikle yoğurt içinde oldukça iyi yiyebiliyorlar. Örnek bir kaşık yoğurt ve ezilmiş tablet…

6) Epergriseovit ignesi (B12 vitamini o da). Neurogrisovit ile birlikte verilmeli

7) Multivitamin: Gunde bir olcek Vidaylin surup verilsin, veya yarim tablet Supradyn veya muadili yutturulsun.

4 yorum:

  1. Hayvanseverliğin en üst basamağı olan felçli hayvan bakımını yaptığınız için Allah sizden razı olsun.

    YanıtlaSil
  2. Bunun sizin için bir önemi olmadığını biliyorum, siz sadece sevginizden baktınız o hayvancıklara ama, yine de söylemeden geçemeyeceğim. Cennetliksiniz. Allah sizden bin razı olsun.Sağlıklı, mutlu, hayırlı uzun bir ömür diliyorum. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Yukarıda yazdığınız ilaçları kedilerde kullanabilirmiyiz?

    YanıtlaSil
  4. Ne kadar minnettarım şu bilgiler için, anlatamam.

    YanıtlaSil