Subscribe:

15 Mart 2012 Perşembe

Sokak Hayvanları Sorunu

Sokak hayvanlari, bu toplumun kanayan yaralarindan biridir. Ülkemize gelen yabancilarin hemen dikkat çektikleri bir ilkellik göstergesi olarak yaftaladiklari sorunlardan biridir. 

Sokak hayvanlari sorununun asil sorumlusu, 

- aynı başka sorunlarımız gibi, o sorun sanki neredeyse asırlardır orada değilmiş gibi münferit hadiselerle hatırlayan, 

- sanki birden ortaya çıkmış gibi "şehri sokak köpekleri işgal etti", "sokakları kopek pisliği basti" gibi yorumlarla gündeme taşiyan, 

- çözüm yerine çözümsüzlüğü körükleyen,
- kisir oldu bittici tavirlarla faturayi zavalli hayvanlara kesip onlari itlaf eden, tecrit kamplarina süren,
- sonra da her ilkel toplumun çocuksu zayif hafizasi gereği hemen unutup ona arkasini dönen toplum genelidir, çoğunluktur. 

Sözde fikir önderleri olarak ortaya atilan bazi bilinçsiz kişiler, sorumluluğu üzerinden atmaya çalişan yerel yöneticiler, oy potansiyeline şirin gözükmeye çalişan konunun özünden bihaber politikacilar ve tiraj ve reklam geliri uğruna tamamen tarafli yayinlar yapan bir takim basin da yangina körükle varmak için firsat kollar görünmektedir.


Hayvanlara yapilan mezalimden sonra en büyük haksizlik ise, bu soruna sirtini dönmeyi insanliğina yediremeyen, şahsi gayretleriyle yada böyle bilinçsiz bir güruhun içinde cesurca örgütlenme çabalariyla, kendinden zaman, emek ve para harcayarak tamamen kamu yararina sokak hayvanlarini aşilatan kisirlaştiran ve yaşamlarini bir nebze olsun kolaylaştirmaya çabalayan ve sadece bu sorunu sahiplendiği  sorununun asil kaynaği imiş gibi saldiriya uğrayan bir avuç hayvan haklari gönüllüsüne karşi yapilmaktadir.
Bütün köpeklerin saldırgan olduğu, tehdit taşıdığına ilişkin savlar söz konusu tecrit için en önemli bahane olarak ileri sürülmektedir. Oysa bu tamamen köpekle aşina olmayan insanların bir önyargısından ibarettir. Köpekleri tanıyan onlardan korkmaz. Sadece köpekten korkan insanın bir sokak köpeği tarafından ısırılma riski vardır. Çözüm köpekleri tanımaktan geçer. Her aile çocuklarına bu eğitimi vermelidir. Hayvanlara aşinalık sadece bunun için değil, çocuğun sağlıklı bir ruh yapısı geliştirmesi için de önemlidir. Çözümü aşinalığın ve bilincin geliştirilmesidir. 
Kaldı ki saldırgan nitelikli köpekler hem yasanın hem konumuzun istisnasıdır. Bunların sokaklardan toplanması hem başka köpekler hem de insanlar için zaruridir. Buna ne yasa ne de sağduyu karşıdır. Mesele kurunun yanında yaşın yanması meselesidir. Bir takim yasadışı işler yapan insanlar yüzünden bir etnik gurubun tamamını suçlamak, ya da siyonist emelleri var diye tüm Yahudileri soykırıma tabii tutmak gibi bir şeydir. Temelinde genellemek, ötekileştimek, başkalaştırmak yatar.

Kaynak: andrew / http://www.eksisozluk.com/show.asp?id=27755318 

0 yorum:

Yorum Gönder